Bedwell House and Barret House, Stockwell Park Estate, Brixton

Bedwell House and Barret House, Stockwell Park Estate, Brixton
 

Bedwell House and Barret House represent the last of Baily Garner’s refurbishment schemes forming part of the wider multi-phased regeneration of Stockwell Park Estate in South London and were significant due to their prominant position adjacent to new Client offices, the popular music venue Brixton Academy and the famous skate park. Detailed building surveys of the 140 units and resident consultations were integral in formulating the design brief. Our client was prepared to expand the scope of work once our extensive design proposals were presented, instead of demolishing Bedwell House it was acknowledged that refurbishment proposals would deliver promises made to residents.

Removal of bedsits in critical locations enabled new secure double height entrances to be created, whilst refurbishment works included new windows and doors, pitched roofs, railings and screens on pedways, undercroft parking and provision of photovoltaic panels which feed back into communal landlord services. New block signage delivers much improved visibility and a fresh palette of colours has transformed the tired blocks. Increased natural surveillance in the car park and on pedways was achieved by replacing brick parapets and walls with balustrades and full height screens in a contemporary design. Security within the blocks was further enhanced through compartmentation of pedestrian routes.

Share

More Images...