Memorial Hospital

Memorial Hospital
 

Our innovative masterplan retains the original hospital core as the focus for a complex of detached pavilions arranged in an arc around the south face. The site is served by a new access road and parking, cut into the slope of the hill to minimise the ecological footprint and maximise the openness of the site.  Each pavilion has a similar ‘T’ shape plan wrapping around a south facing garden, with the capability of being planned to meet differing mental health needs. 

The first pavilion provides care for older people with mental health problems. The second and third each provide care for 15 challenging behaviour service users and enable flexible gender separation. All the pavilions have been designed to the latest mental health standards with high ligature resistance, inherent robustnesss, ensuite facilities to all individual bedrooms and compact clustered plans designed for efficient staff observation and management. The main hospital building itself has been refurbished to provide administration and outpatient facilities, including refurbishment and construction of a new south facade.

Share

More Images...