Hampshire Campus Re-provision

Hampshire Campus Re-provision
 

15 no. fully wheelchair accessible supported living homes for people with learning disabilities. Our client is working in partnership with Hampshire PCT to rehouse people with learning disabilities across Hampshire into supported living accommodation. The PCT identified 2 sites on the Cold East Hospital Site to accommodate 4 self contained specialist bungalows. In addition Progress Care Housing Association worked with the PCT to fund 11 existing houses and bungalows, spread across Hampshire, to receive major refurbishment works and adaptation. Prior to the development, detailed care plans for each potential resident were prepared by the Occupational Therapist Team identifying their individual needs and accommodation requirements. All the accommodation, both new build and refurbishment, was based on a communal living model of care. The homes have been designed predominantly to accommodate between 2-4 residents who have lived together in the past.

The new build accommodation caters for people with profound learning and physical disabilities, with features including generous circulation, lounge areas specifically designed to accommodate large wheelchairs and specialist bathrooms, including both en-suite and ‘Jack and Jill” configurations.  To avoid an institutional feel, the form of the building and materials used were selected to complement the surrounging residential area, with sympathetic design ensuring the scale of the building was not overbearing. Internally large double height hallways lead quickly into the lounge area, with a back garden aspect. Bedrooms and bathrooms are clustered around the living rooms, to avoid the typical institutional design of day area separated from bedrooms, accessed off a single corridor.

Other features included under floor heating to avoid obstructions caused by radiators, highly insulated external fabric and photovoltaics, coupled with a highly efficient boiler. A series of pre-refurbishment feasibilities identified properties which could accommodate the wide circulation areas and specialist bathrooms required.  All refurbished properties achieved a high quality, homely feel, providing level access without the need to construct unsightly ramps and handrails, thereby seemlessly blending into the local community.

 

Share